Hvornår har jeg brug for et tandimplantat?
Et tandimplantat er en løsning for dig hvis en eller flere af dine tænder har lidt så stor skade at påsætning af krone ikke er en mulighed. En kunstig tandkrone skal bruge en rod og et stykke af den oprindelige tand for at kunne fæstnes ordentligt.
Er din tand flækket hele vejen ned igennem såvel krone som rod vil tandlægen ikke kunne fastgøre en kunstig tandkrone uden først at isætte et tandimplantat. Det vil sige at en tandimplantat behandling først og fremmest består af at fjerne alt hvad er er tilbage af den naturlige tand, således at der gøres plads til implantatets rod del.
Denne del af implantatet skal fastgøres i kæbe knoglen. Derfor vil tandlægen bore et hul heri, som passer til implantatet. Når først implantatet er på plads skal kæbe knoglen bruge nogle uger på at hele således at implantatet kan gro fast.
Mens du går og venter på at dit tandimplantat fæster sig til kæbe knoglen vil tandlægen få fremstillet den krone som skal fastgøres på implantatet, og som skal gøre det ud for den synlige del af din tand. Kronen fremstilles i et stærkt materiale, enten hård plast eller en kombination af metal og keramik. Den vil i farve og facon tilpasses netop dit tandsæt, således at den ikke er til at skelne fra dine øvrige tænder. Du kan inden for få timer bide og tygge igen, ganske som før.
Hvor længe holder et tandimplantat?
Et tandimplantat er fremstillet af titanium på grund af metallets unikke evne til at fastgøre sig til det omkring liggende væv. Et tandimplantat bliver således ikke mere løst siddende med tiden – snarere tvært imod. Efter al sandsynlighed kan du beholde dit tandimplantat resten af livet – måske med en enkelt udskiftning af kronen i mellemtiden.